Latest update October 19th, 2026 10:20 AM
May 31, 2026 Features / Columnists, Interesting Creatures in Guyana, News
(Kaieteur News) – National Geographic- You thought the beaver was a rodent of unusual size? The capybara is twice that big—the biggest rodent on Earth. These impressive semi-aquatic mammals are found throughout much of northern and central South America, though a small invasive population has been seen in Florida. They’re closely related to guinea pigs and rock cavies, and more distantly related to chinchillas and agouti.
Like beavers, capybaras are strong swimmers. Their pig-shaped bodies are adapted for life in bodies of water found in forests, seasonally flooded savannas, and wetlands. Their toes are partially webbed for paddling around, and their reddish to dark brown fur is long and brittle—perfect for drying out quickly on land. Small eyes, noses, and hairless ears are located high on their heads so that their faces remain exposed and alert when most of their body is submerged.
Being alert is important when you’re often dinner for jaguars, pumas, and, in the water, caimans. Capybara young have even more to worry about—they are a favourite snack food of snakes like the boa constrictor, crab-eating foxes, small cats, and birds of prey like the caracara and black vulture.
Along with the seasons, the presence of predators affects what time of day capybaras are active—which may be day or night, and is often at dawn and dusk.
Like other rodents, capybaras’ teeth grow continuously, and they wear them down by grazing on aquatic plants, grasses, and other plentiful plants.
They also eat their own faeces in the morning. That’s when their poo is protein rich from the high number of microbes digesting the previous day’s meals. Because the grasses they eat are so hard to digest, eating their waste essentially allows them to digest it twice.
Capybaras don’t mind being alone, but they also live in groups of up to 40. Their breeding season varies throughout the year depending on what habitat they live in and the availability of mates. Females usually have one litter of four to five young per year.
Though considered to have a stable population overall, in some areas capybaras are severely threatened by people who hunt them for their skin, and some local populations have been wiped out.
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Oct 19, 2026
(Kaieteur News) – Adnan Akmal and Sheharyar Ghani punched fifties to help Pakistan rally to a 7-wicket win over India when World Cup action continued yesterday at the Guyana National Stadium,...Oct 19, 2026
(Kaieteur News) – Carolyn Rodrigues-Birkett was thrust unexpectedly and suddenly into the contest for the position of United Nations Secretary-General. A woman presently occupies an important diplomatic post – Permanent Representative of Guyana to the United Nations – was nominated belatedly...Oct 18, 2026
By Sir Ronald Sanders (Kaieteur News) – On 14 October, IMF Managing Director Kristalina Georgieva warned that higher borrowing costs, falling development assistance and other economic pressures threaten to widen the distance between advanced and developing economies. She appealed for additional...Oct 19, 2026
(Kaieteur News) – Guyana’s number one political detector of danger, Vice President Bharrat Jagdeo, attended an evening of reflection for Mr. Robert Corbin, one-time deputy prime minister and opposition leader. In trademark fashion, he came armed with his own classical composition: the Jagdeo...Freedom of speech is our core value at Kaieteur News. If the letter/e-mail you sent was not published, and you believe that its contents were not libellous, let us know, please contact us by phone or email.
Feel free to send us your comments and/or criticisms.
Contact: 624-6456; 225-8452; 225-8458; 225-8463; 225-8465; 225-8473 or 225-8491.
Or by Email: glennlall2000@gmail.com / kaieteurnews@yahoo.com